Petersburch in Edam is het voormalige regionale districtskantoor voor post en telegrafie met woningen uit 1889 ontworpen door architect en rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters (1847-1932).

Cornelis Hendrik Peters

Architect C.H.Peters

Peters was leerling van de beroemde architect P.J.H. Cuypers en was o.a verantwoordelijk voor het Hoofdpostkantoor van Amsterdam (tegenwoordig Magna Plaza ), het paleis van Justitie aan het Plein te Den Haag en ontwierp de torenspitsen van de Ridderzaal alsmede vele andere overheidsgebouwen.

Cultuur-historisch erfgoed.

Nadat dit bijzondere rijksmonument vrijkwam doordat de PTT een nieuwe koers ging varen, heeft het gebouw een aantal jaren dienst gedaan als museum.
Het pand werd voor de museale activiteiten van 2001 tot 2004 met veel gevoel voor kwaliteit in de geest van architect C.H. Peters geheel gerestaureerd, waarbij vele originele details werden teruggebracht.
Het pand ademt dan ook de sfeer en de grandeur van het fin de siècle van de negentiende eeuw en roept herinneringen op uit lang vervlogen tijden o.a. door de voorname uitstraling van de hoge vertrekken, die bijzonder rijk gedetailleerd zijn.

Heel veel bijzondere details.

Heel veel bijzondere details.

Heel veel bijzondere details.

Heel veel bijzondere details.

Een van de acht schouwen

Een van de acht schouwen

 

Heel veel bijzondere details.

Het gebouw beschikt over een eigen toren en een unieke stadstuin.
Acht haardpartijen, formidabele sfeervolle open ruimtes met gewelfde bogenplafonds, veel natuursteen, antiek parket met wenge bies, mooie antieke tegeltableaus, vloerverwarming en nog vele andere extra’s.
Het pand voldoet dan ook aan de hoogste beveiligingseisen en is voorzien van een nieuwe elektrische installatie en wordt middels twee nieuwe HR combi cv ketels verwarmd.
Doordat het pand geheel opnieuw is geïsoleerd en verwarmd wordt met vloerverwarming, blijven de energiekosten behoorlijk binnen de perken.

Interieur-grotezaal

Terrastuin.

Het statige kasteelachtige pand heeft een unieke ligging en een schitterende besloten tuin van 335 m2 , nu omgetoverd tot een fraai en bijzonder vormgegeven onderhoudsvriendelijke geheel ommuurde terrastuin, toch blijft het aanleggen van een rustieke besloten stadstuin tot de mogelijkheden behoren.

exterieur-terrastuin

Locatie.

Dit zeer bijzondere pand is gelegen midden in het hart van de unieke historische stadskern van Edam, op een A1 locatie schuin tegenover het stadhuis.

exterieur-locatie