Petersburch in Edam is het voormalige regionale districtskantoor voor post en telegrafie met woningen uit 1889 ontworpen door architect en rijksbouwmeester Cornelis Hendrik Peters (1847-1932).

Architect C.H.Peters

Peters was leerling van de beroemde architect P.J.H. Cuypers en was o.a verantwoordelijk voor het Hoofdpostkantoor van Amsterdam (tegenwoordig Magna Plaza ), het paleis van Justitie aan het Plein te Den Haag en ontwierp de torenspitsen van de Ridderzaal alsmede vele andere overheidsgebouwen.

 

 

CH-Peters

Cultuur-historisch erfgoed.

Nadat dit bijzondere rijksmonument vrijkwam doordat de PTT een nieuwe koers ging varen, heeft het gebouw een aantal jaren dienst gedaan als museum. 
Het pand werd voor de museale activiteiten van 2001 tot 2004 met veel gevoel voor kwaliteit in de geest van architect C.H. Peters geheel gerestaureerd, waarbij vele originele details werden teruggebracht. 
Het pand ademt dan ook de sfeer en de grandeur van het fin de siècle van de negentiende eeuw en roept herinneringen op uit lang vervlogen tijden o.a. door de voorname uitstraling van de hoge vertrekken, die bijzonder rijk gedetailleerd zijn.

Heel veel bijzondere details.

Heel veel bijzondere details.

Heel veel bijzondere details.

Heel veel bijzondere details.

Een van de acht schouwen

Een van de acht schouwen


Interieur-grotezaal

exterieur-terrastuin

exterieur-locatie